XIX-XX ASR BOSHLARIDAGI SHIMOLIY BUXORO QORAQALPOQLARINING KICHIK GURUHLARI VA ULARNING XO‘JALIGI - Mamatsharipov Nurxan (Economics, management, and digital innovation in education: contemporary trends and approaches, 2025)
XVIII asr oxiri - XIX asr boshlarida xo‘jalikning uzoq davom etgan inqirozi va siyosiy parchalanish davridan so‘ng, O‘rta Osiyoning uch markazida - Buxoroda, Xivada va Qo‘qonda xo‘jalik jihatidan bir qancha mustahkamlanishlar boshlandi. XVI asrdayoq paydo bo‘lgan Buxoro xonligida XVIII asr o‘rtalaridan boshlab mang‘itlar sulolasi hukmronlik qildi.