MAISHIY KORRUPSIYA – JAMIYAT VA DAVLAT RIVOJI YO‘LIDAGI ASOSIY TO‘SIQ - Davlatov Bahodir Akbar o’g’li (Economics, management, and digital innovation in education: contemporary trends and approaches, 2025)
Ushbu tezisda maishiy korrupsiyaning mohiyati, uning jamiyat va davlat rivojiga ta’siri hamda uni kamaytirish bo‘yicha strategik yo‘nalishlar tahlil qilinadi. Maishiy korrupsiya kundalik hayotda, fuqarolarning davlat xizmatlari bilan o‘zaro munosabatida vujudga keladigan poraxo‘rlik, tanish-bilishchilik va noqonuniy “minnatdorlik” holatlari orqali namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda bu illatning ijtimoiy, iqtisodiy va huquqiy oqibatlari chuqur yoritilgan hamda korrupsiya davlat boshqaruvi samaradorligini pasaytiruvchi, adolat tamoyillarini yemiruvchi asosiy to‘siq sifatida baholangan.