YADROVIY NURLANISHLAR VA ULARNI QAYD QILISH USULLARI - M.X. Boboqulova (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2025)
Yadroviy nurlanishlar — atom yadrosining o‘zgarishi natijasida hosil bo‘ladigan yuqori energiyali zarralar va elektromagnit to‘lqinlardir. Ushbu nurlanishlar tabiiy yoki sun’iy manbalardan kelib chiqishi mumkin va ular tarkibida alfa-zarralar, beta-zarralar, gamma-nurlanish va neytronlar mavjud. Yadroviy nurlanishlarni aniqlash va o‘lchash uchun turli xil qayd qilish usullari qo‘llaniladi. Bu usullar orasida geiger-muller sanagichi, silindrli ionizatsiya kameralari, yarimo‘tkazgichli detektorlar va sintillatsion detektorlar keng tarqalgan. Ushbu usullar yadroviy nurlanish turlarini ajratib olish, intensivligini aniqlash hamda xavfsizlik choralarini ko‘rishda muhim ahamiyatga ega. Mazkur annotatsiyada yadroviy nurlanishlarning turlari, ularning xossalari va ularni qayd qilishda foydalaniladigan asosiy texnikalar haqida umumiy ma’lumotlar taqdim etiladi.