KARYERLARDA PORTLATISH ISHLARINI OLIB BORISHDA CHANG AJRALIB CHIQISHINI KAMAYTIRISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH. - F.R. Usmonov (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2025)
Mazkur maqolada ochiq usulda qazib olish ishlari olib borilayotgan karyerlarda burg‘ilash va portlatish jarayonlarida hosil bo‘ladigan chang va zararli gazlarni kamaytirish usullari tahlil qilinadi. Burg‘ilashda sharoshkali va zarba-aylanma stanoklardan foydalanilganda chang tutish va chang bostirishning samarali mexanik va ho‘l usullari ko‘rib chiqiladi. Portlatish natijasida hosil bo‘ladigan chang-gaz bulutlarining shakllanish sabablari va ularni kamaytirish uchun gidrotexnik hamda texnologik choralar – suv tiqinlari, oldindan ho‘llash, bufer zonalar tashkil etish va sun’iy shamollatish tadbirlari muhokama qilinadi. Chang tutish va bostirish usullarining samaradorligi amaliy tajribalar asosida baholanadi.