“LISON UT-TAYR”DA NURI MUHAMMADIY VA ME’ROJ MO‘JIZASI TALQINI - Shaymanova Husniya, Haydarova Xadicha (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2025)
Ushbu maqola Alisher Navoiyyning “Lison ut-tayr” dostonining 3–4-boblarini chuqur tahlil qiladi. Boblar Payg‘ambar Rasuli Akram (s.a.v.) madhi va Me’roj tuni voqealarini yoritadi. Navoiy “Nuri Muhammadiya”dan boshlab, ushbu nurning olam yaratilishidan oldin mavjudligi va Odam Atodan Shis, keyin esa Rasuli akramning otalari Abdullohga yetib kelishini, nihoyat payg‘ambarimizning farzandi chehrasida zohir bo‘lishini bayon qiladi. Boblarda, shuningdek, payg‘ambarimizning faoliyatlari, kofirlarga qarshi kurashi, Lot butini buzishi va xalqqa Allohdan boshqa iloh yo‘qligi haqidagi haqiqatni yetkazishlari tasvirlanadi. Me’roj tuni ta’rifida esa farishta Jabroilning huzurlariga kelishi, Buroq otida Alloh huzuriga ko‘tarilishi va ummatlarining gunohlarini so‘rashi bilan bog‘liq voqealar yoritiladi. Ushbu boblar Navoiy dostonidagi diniy va axloqiy ta’limotni yanada chuqurroq tushunishga imkon beradi.