SIMURG‘ SARI MASHAQQATLI YO‘L: “LISON UT-TAYR”DAGI RAMZIY SINOVLAR TALQINI - Sattorova Zuhra,Mengortiqova Marjona,Ochildiyeva Aziza (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2025)
Ushbu boblar “Lison ut-tayr” dostonining eng dramatik va ramziy qismidir. Hudhud boshchiligidagi qushlar Simurg’ga yetish yo‘lida duch kelgan mashaqqatlar, har bir qushning individual uzr so‘rashlari va o‘z harakatlariga izoh berishlari orqali shoir Navoiy inson fe’l-atvori, axloqiy qarashlari va ma’naviy o‘sish jarayonini ramziy tarzda tasvirlaydi. To‘ti, Tovus, Bulbul, Qumri va boshqa qushlarning safardagi qiyinchiliklari va uzr so‘rashlari o‘quvchiga shaxsiy xatolarni tan olish, sabr-toqat va haqiqiy maqsadga intilish kabi saboqlar beradi. Boblarda aks etgan hikoyalar va voqealar, shuningdek, qushlar orqali inson hayotidagi axloqiy qarorlar va ruhiy kamolot masalalari hamda ramziy allegorik obrazlar chuqur tahlil qilinadi.