INKLUZIV TA’LIM SHAROITIDA IMKONIYATI CHEKLANGAN BOLALARNING PSIXOLOGIK MOSLASHUV XUSUSIYATLARI - Abdullayev Dilshodbek Xusanboy o'g'li (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2026)
Zamonaviy ta'lim tizimida inkluziv ta'limning joriy etilishi imkoniyati cheklangan bolalar (ICB) uchun yangi imkoniyatlar yaratgan bo'lsa-da, ularning psixologik moslashuv jarayoni murakkab va ko'p jihatli muammo sifatida qolmoqda. O'zbekiston Respublikasi Prezidentining "Ta'lim tizimini yanada takomillashtirish chora-tadbirlari to'g'risida"gi UP-6178-sonli qarorida "imkoniyati cheklangan bolalarni umumiy ta'lim muassasalariga jalb qilish va ularning ijtimoiy-psixologik moslashuvini ta'minlash"ga alohida urg'u berilgan [1]. Biroq, amaliyotda ICBlarning inkluziv muhitda psixologik moslashuvi bilan bog'liq muammolar yetarli darajada o'rganilmagan. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, ICBlarning 68% i inkluziv maktablarda o'qish jarayonida psixologik qiyinchiliklarga duch keladi, 42% esa o'z-o'zini pas baholaydi