O‘ZBEK TILIDA BOLALAR NUTQINING PSIXOLINGVISTIK XUSUSIYATLARI - Zulfiyeva Kamola Kurbonovna (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2026)
Mazkur maqolada bolalar nutqining psixolingvistik xususiyatlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Unda bolalar nutqining shakllanish mexanizmlari, nutq rivojining asosiy bosqichlari hamda til va tafakkur o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik yoritilgan. Tadqiqot jarayonida psixolingvistikaning nazariy asoslari, xususan, L.S. Vygotskiy qarashlari tahlil qilinib, o‘zbek tilining agglutinativ tuzilishi bolalar nutqida qanday namoyon bo‘lishi ochib beriladi. Shuningdek, grammatik tizimning bosqichma-bosqich shakllanishi, tipik nutqiy xatolar va ularning psixolingvistik sabablari izohlanadi. Maqolada ijtimoiy muhit, oilaviy muloqot va madaniy omillarning bolalar nutqi rivojiga ta’siri ham ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari maktabgacha va boshlang‘ich ta’lim hamda logopediya amaliyoti uchun muhim nazariy va amaliy ahamiyat kasb etadi.