SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA YAPON TILI LUG‘ATINI O‘RGANISH TIZIMLARI - Xurramova Eʼzozaxon jamshid qizi (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2026)
Yapon tilini o‘rganishda lug‘at boyligini oshirish o‘quv jarayonining asosiy qismidir. An’anaviy metodlar ko‘pincha qiyinchilik tug‘diradi, chunki yangi so‘zlarni yodlash va ularni kontekstda ishlata olish murakkab jarayon hisoblanadi. Ushbu maqolada sun’iy intellekt (AI) asosida ishlaydigan yapon tili lug‘atini o‘rganish tizimi taklif etiladi. Tizim mashinani o‘rganish va natural language processing (NLP) algoritmlaridan foydalangan holda foydalanuvchining bilim darajasini aniqlaydi va shaxsiylashtirilgan mashqlarni yaratadi. Eksperimental natijalar tizimning yangi so‘zlarni tez o‘zlashtirish va ularni kontekstda qo‘llash imkoniyatini oshirishda samarali ekanligini ko‘rsatdi. Ushbu yondashuv yapon tili o‘rganishni avtomatlashtirish va raqamli ta’lim platformalarida integratsiya qilish imkonini beradi.