TALABA QIZLARNING JISMONIY TAYYORGARLIGINI NAZARIY ASOSLARI - Sapayev Jaxongir Komiljon o‘g‘li (Modern World Education: New Age Problems – New solutions, 2026)
Ushbu maqolada talaba qizlarning jismoniy tayyorgarligini shakllantirish va rivojlantirishning nazariy asoslari chuqur yoritiladi. Jismoniy tayyorgarlikning mohiyati, umumiy va maxsus tayyorgarlik farqlari, organizmning moslashuv (adaptatsiya) qonuniyatlari, yuklama va tiklanish mexanizmlari, energetik ta’minot tizimlari, jismoniy sifatlar (kuch, chidamlilik, tezkorlik, chaqqonlik, egiluvchanlik)ning pedagogik va fiziologik asoslari batafsil bayon etiladi. Shuningdek, talaba qizlar bilan mashg‘ulotlarni rejalashtirish tamoyillari, xavfsizlik, jarohatlarning oldini olish, motivatsiya, monitoring va baholash mezonlari, sog‘lom turmush tarzi omillarining ahamiyati keng tahlil qilinadi.