TANQIDIY PEDAGOGIKA VA O‘QUVCHI-SUBYEKTIVLIKNI RIVOJLANTIRISH - Ikromova Sitora Akbarovna (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2025)
Mazkur maqolada tanqidiy pedagogika yondashuvi asosida o‘quvchi-subyektivlikni rivojlantirish masalasi yoritilgan. Tanqidiy pedagogika nafaqat bilim berishga, balki o‘quvchining ijtimoiy ongini shakllantirish, mustaqil fikrlash va faol fuqarolik pozitsiyasini tarbiyalashga yo‘naltirilgan. Maqolada muammoli o‘qitish, refleksiya, dialogik muloqot va ijodiy yondashuv kabi usullar orqali o‘quvchining shaxsiy pozitsiyasini ifodalash, axborotga tanqidiy yondashish va ijtimoiy mas’uliyatni his qilish ko‘nikmalarini shakllantirish yo‘llari tahlil etilgan. Ushbu yondashuv o‘quvchini ta’lim jarayonida faol ishtirokchi va ijtimoiy subyekt sifatida rivojlantirishga xizmat qiladi.