BADIY IJODNING HISSIY REGULYATSIYA QIYINCHILIKLARINI TAHMIN QILISH VA IJTIMOIY TASHVISHNI KAMAYTIRISHDAGI ROLI - Eshova Surayyo Baxtiyor qizi (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2025)
Ushbu maqolada badiiy ijodning insonning hissiy regulyatsiya qiyinchiliklarini bashorat qilish va ijtimoiy tashvishni kamaytirishdagi psixologik, neyropsixologik va ijtimoiy ahamiyati yoritilgan. Maqolada ijodiy faoliyat orqali inson o‘z his-tuyg‘ularini anglash, nazorat qilish va ijtimoiy muvozanatni saqlashni o‘rganishi tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, badiiy ijod jarayoni miyada dofamin va serotonin kabi ijobiy neyrotransmitterlar ishlab chiqarilishini faollashtiradi, bu esa tashvish, stress va emotsional taranglikni kamaytiradi. Shu tariqa ijod-hissiy muvozanatni tiklash, o‘zini anglash va ijtimoiy barqarorlikni oshirishning samarali vositasidir.