SHARQIY OSIYO KORPORATIV BOSHQARUV MODELI XUSUSIYATLARINI O‘ZBEKISTONGA MOSLASHTIRISH ASOSLARI - Vaisov Dilshod; Yaqubov Azizbek (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2026)
Mazkur maqolada an’anaviy Osiyo (Yaponiya va Janubiy Koreya) korporativ boshqaruv modelining institutsional xususiyatlari va tashkiliy-huquqiy asoslari tahlil qilinadi hamda ularni O‘zbekiston sharoitida moslashtirish imkoniyatlari baholanadi. Tadqiqotda uzoq muddatli strategik rejalashtirish, banklarga asoslangan moliyalashtirish, konsentrlashgan mulkchilik, davlat–biznes hamkorligi hamda korporativ guruhlar (keiretsu va chaebol) mexanizmlari modelning asosiy komponentlari sifatida ko‘rib chiqiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, Osiyo modeli sanoat modernizatsiyasi, eksport salohiyatini oshirish va inson kapitalini rivojlantirish orqali barqaror iqtisodiy o‘sishga erishishda muhim rol o‘ynagan. O‘zbekiston sharoitida ushbu tajribani to‘liq transplantatsiya qilish emas, balki selektiv va institutsional moslashtirish yondashuvi orqali joriy etish maqsadga muvofiqdir.