NEONATAL SEPSIS VA MIKROBIOLOGIK DIAGNOSTIKA: ZAMONAVIY MUAMMOLAR VA ISTIQBOLLAR. - Boboqulova Laylo Axmadovna; Nuritdinova Gulnora Isomitdinovna (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2026)
Neonatal sepsis dunyo bo‘yicha yangi tug‘ilgan chaqaloqlar o‘limi va kasallanishining asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Ayniqsa, past va o‘rta daromadli mamlakatlarda bu muammo dolzarbdir. Klinik belgilarining noaniqligi va an’anaviy mikrobiologik usullarning cheklanganligi erta tashxis qo‘yishni qiyinlashtiradi. Ushbu maqolada neonatal sepsisning mikrobiologik diagnostika usullari — qon ekmasi, molekulyar metodlar, biomarkerlar va antibiotiklarga rezistentlikni aniqlash yondashuvlari tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy tezkor diagnostik texnologiyalar va ularning neonatal natijalarga ta’siri muhokama qilinadi.