TALABALAR KREATIV KOMPETENSIYASINING IJTIMOIY-PSIXOLOGIK OMILLARI - Anvarova Diyoraxon Ikromjon qizi (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2026)
Mazkur maqolada talabalar kreativ kompetensiyasining ijtimoiy-psixologik omillari ilmiy-nazariy va empirik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi talabalarda kreativ fikrlash, muammoli vaziyatlarga innovatsion yondashuv hamda mustaqil qaror qabul qilish qobiliyatining shakllanishiga ta’sir etuvchi ijtimoiy va psixologik omillarni aniqlashdan iborat. Maqolada ijtimoiy muhit, ta’lim jarayonining interaktivligi, shaxslararo munosabatlar, motivatsiya, o‘z-o‘zini baholash darajasi, refleksiya va kommunikativ faollik kabi omillarning kreativ kompetensiya rivojlanishidagi o‘rni yoritilgan. Tadqiqot davomida kuzatish, so‘rovnoma, psixodiagnostik metodlar hamda statistik tahlil usullaridan foydalanildi. Olingan natijalar talabalar kreativ kompetensiyasining rivojlanishi ijtimoiy qo‘llab-quvvatlash, psixologik xavfsizlik muhiti va ichki motivatsiya bilan bevosita bog‘liqligini ko‘rsatdi. Shuningdek, ta’lim jarayonida hamkorlikka asoslangan pedagogik texnologiyalarni qo‘llash kreativlikni samarali rivojlantirishga xizmat qilishi asoslab berildi.