TANQIDIY PEDAGOGIKANING METODOLOGIK ASOSLARI VA AMALIY YONDASHUVLARI - Ikromova Sitora Akbarovna (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2025)
Mazkur maqolada tanqidiy pedagogikaning metodologik asoslari va amaliy yondashuvlari tahlil qilinadi. Tanqidiy pedagogika an’anaviy ta’lim konsepsiyalaridan farqli o‘laroq, o‘quvchini faollikka, mustaqil va tanqidiy fikrlashga undaydigan, ijtimoiy adolatga asoslangan ta’lim tizimini taklif etadi. Maqolada Freire, Giroux, McLaren kabi olimlarning qarashlariga tayanilgan holda tanqidiy pedagogikaning dialektik tafakkur, refleksiya, madaniy va ijtimoiy ongni shakllantirish kabi metodologik asoslari ochib berilgan. Shuningdek, dialogik ta’lim, muammoliatga asoslangan o‘qitish, ko‘p madaniyatli yondashuv kabi amaliy metodlar yoritiladi. Tanqidiy pedagogika orqali ta’lim jarayonida ijtimoiy o‘zgarishlarga erishishning nazariy va amaliy asoslari ko‘rsatib o‘tiladi.