O'ZBEKISTON MUSTAQILLIGI YILLARIDA MONUMENTAL RANGTASVIRNING YANGILANISHI - Mamadjanov Baxtiyor Usubjanovich; O’rinboyeva Durdona Baxtiyor qizi (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2025)
O‘zbekiston mustaqilligi yillarida monumental rangtasvir sanʼatida katta o‘zgarishlar yuz berdi. Sovet davridagi ideologik taʼsirning taʼsirida bo‘lgan anʼanaviy yondashuvlardan voz kechilib, mustaqil O‘zbekistonning madaniy merosi, tarixiy qadriyatlari va milliy elementlarini ifodalovchi yangi badiiy uslublar shakllandi. Ushbu maqola O‘zbekiston mustaqilligi yillarida monumental rangtasvirning yangilanishi jarayonini tahlil qiladi. Badiiy ijodda milliy anʼanalar bilan zamonaviy yondashuvlarning uyg‘unlashuvi, xalqning orzu-umidlari va tarixiy o‘tmishining tasvirlanishi haqida so‘z boradi. Mustaqillik davrida yaratilgan monumental asarlar, xalqning milliy g‘ururini va dunyoviy qadriyatlarini aks ettirishda muhim rol o‘ynadi.