O‘TKIR ICHAK TUTILISHIDA ERTA DIAGNOSTIKA VA JARROHLIK TAKTIKASI - Abdullayev Halim Qosimovich; Xamroyeva To‘xtagul G‘afurovna (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2026)
O‘tkir ichak tutilishi (O‘IT) — qorin bo‘shlig‘i jarrohligida shoshilinch aralashuvni talab qiluvchi, yuqori mortalitet va asoratlar bilan kechuvchi patologik holatdir. Erta diagnostika ichak devori ishemiyasi, nekrozi va peritonit rivojlanishining oldini olishda hal qiluvchi ahamiyatga ega. Ushbu maqolada O‘IT etiopatogenezi, klinik tasnifi, laborator va instrumental diagnostikasi, konservativ va operativ davolash taktikasi, zamonaviy jarrohlik yondashuvlar hamda prognoz omillari keng tahlil qilinadi.