TA’LIM INTEGRATSIYALASHUVIDA PIRLS XALQARO BAHOLASH DASTURIDAN FOYDALANISHNING NAZARIY ASOSLARINI TAKOMILASHTIRISH - Elov.Z; Ablayeva Khosiyat Otabek kizi (New modern researchers: modern proposals and solutions, 2026)
Zamonaviy ta’lim tizimida o‘quvchilarning matnni o‘qish va tushunish darajasini xalqaro standartlar asosida aniqlash dolzarb vazifa hisoblanadi. Mazkur tezisda boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining o‘qish savodxonligini oshirishda PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) xalqaro baholash dasturidan foydalanishning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ta’lim jarayonini integratsiyalash orqali o‘quvchilarning mantiqiy fikrlash qobiliyatini rivojlantirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Tezisda qiyosiy tahlil va pedagogik kuzatuv metodlaridan foydalanilgan. Ushbu usullar yordamida an’anaviy dars o‘tish uslublari va PIRLS talablari o‘rtasidagi farqlar aniqlanadi. Shuningdek, xalqaro baholash tizimidagi topshiriqlarni o‘zbek ta’lim dasturlariga moslashtirish mexanizmlari o‘rganiladi. PIRLS dasturini dars jarayoniga samarali tatbiq etish orqali o‘quvchilarning nafaqat o‘qish tezligi, balki matndagi yashirin ma’nolarni anglash darajasi ham rivojlanadi. Tezisda keltirilgan xulosalar boshlang‘ich ta’lim o‘qituvchilari va soha mutaxassislari uchun amaliy qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi.