"TURLI O‘QISH USLUBLARINI ANIQLASH: TURLI TALABALARNING EHTIYOJLARIGA MOS O‘QITISH METODLARINI MOSLASHTIRISH" - Esonboyeva Sarvinoz Xusniddinovna (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Talabalarning turli o‘quv uslublarini tushunish va ularga moslashish samarali ta’lim muhitini yaratishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada turli o‘quv uslublarining talabalarning akademik natijalariga ta’siri o‘rganiladi va o‘quvchilarning noyob ehtiyojlariga moslashish uchun qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan o‘qitish strategiyalari muhokama qilinadi. Tadqiqot to‘rt asosiy o‘quv uslubini aniqlaydi: vizual, eshitish, kinestetik va o‘qish/yazish, va har bir uslubga moslashish uchun o‘qitish amaliyotlarini qanday moslashtirish usullarini taklif etadi. Turli ta’lim tadqiqotlaridan foydalanib, maqola bu strategiyalar qanday qilib talabalarning faolligini oshirishi, materialni yaxshiroq yodda saqlashini va sinflarda inklyuzivlikni rivojlantirishini ta’kidlaydi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘qitishdagi multimodal yondashuv, ya’ni turli o‘quv uslublarini birlashtirish, barcha turdagi talabalarga foyda keltiradi va umumiy o‘qish natijalarini yaxshilaydi.