QADIMGI MISR SIVILIZATSIYASINING DAVLAT BOSHQARUVI TIZIMI - Alimova Gulshanoy Teshaboyevna; Toʻxtaboyev Nuriddin Nuraliyevich (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Ushbu maqolada qadimgi Misr sivilizatsiyasining davlat boshqaruvi tizimi, uning asosiy tarkibiy tuzilmalari, hokimiyatning iyerarxik shakllari, fir’avn hokimiyatining diniy va siyosiy mazmuni tahlil etiladi. Maqolada fir’avnlar hokimiyati oliy kuch sifatida baholanib, ularning ilohiylashtirilgan mavqei orqali mamlakat boshqaruvining markazlashganligi yoritiladi. Shuningdek, dovtirlar (yozuvchilar), vezirlar, no‘marxlar (viloyat hokimlari) va boshqa ma’muriy mansabdorlarning vazifalari misolida qadimgi Misrning murakkab davlat byurokratiyasi ochib beriladi. Tarixiy manbalar, arxeologik topilmalar hamda zamonaviy tadqiqotlar asosida Misr davlat tizimining uzoq muddatli barqarorlikka erishgan omillari izohlanadi. Mazkur maqola qadimgi sivilizatsiyalardagi boshqaruv tizimlarini o‘rganishda muhim nazariy va amaliy ahamiyatga ega.