IQLIM O‘ZGARISHI SHAROITIDA O‘ZBEKISTONDA KUCHAYIB BORAYOTGAN CHANGLANISH MUAMMOSI - Yo'ldashaliyeva Muslima; Egamberdiyeva I.A (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada global iqlim o‘zgarishi sharoitida O‘zbekiston hududida kuchayib borayotgan changlanish va chang bo‘ronlari muammosi kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda iqlim o‘zgarishining nazariy asoslari, O‘zbekiston iqlim sharoitida kuzatilayotgan o‘zgarishlar, Orol dengizi qurishining ekologik oqibatlari hamda cho‘llanish va yer degradatsiyasining changlanish jarayonlariga ta’siri ilmiy asosda yoritib berilgan. Shuningdek, kuchli changlanishning inson salomatligi, ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanish va ekologik barqarorlikka ko‘rsatadigan salbiy ta’siri tahlil qilinadi. Maqolada muammoni yumshatish va oldini olish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan bo‘lib, tadqiqot natijalari ekologiya, geografiya va atrof-muhitni muhofaza qilish sohalarida ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.