FAVQULODDA HOLATLARDA BIRINCHI TIBBIY YORDAM KO‘RSATISHNING ZAMONAVIY TAMOYILLARI VA KLINIK AHAMIYATI - Raximqulova Sabo; Hotamboyeva Shahina (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada favqulodda holatlar tibbiyotining zamonaviy tamoyillari, birinchi tibbiy yordam ko‘rsatish algoritmlari hamda shifokor va hamshiralar faoliyatining klinik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida hayot uchun xavfli holatlarda tezkor va to‘g‘ri tibbiy yordam ko‘rsatishning bemor hayotini saqlab qolishdagi o‘rni o‘rganildi. Adabiyotlar tahlili va klinik kuzatuvlar shuni ko‘rsatadiki, favqulodda vaziyatlarda standartlashtirilgan yondashuvlar va hamshiralarning faol ishtiroki o‘lim va asoratlar ko‘rsatkichini sezilarli darajada kamaytiradi. Maqolada favqulodda holatlar tibbiyoti fanini tibbiyot va hamshiralik ta’limida rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.