DYUSHEN MIOPATIYASIDA KOGNITIV REABILITATSIYANING ZAMONAVIY USULLARI VA SAMARADORLIGI - Tilavova Ulg’uzioy Yo’ldosh qizi (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Tadqiqot ishida Dyushen miopatiyasi bilan og‘rigan bolalarda kognitiv reabilitatsiyaning zamonaviy usullari va ularning samaradorligi tahlil qilingan. 38 nafar 7-15 yoshli DM bemorlari ikki guruhga bo‘lindi: asosiy guruh (n=20) - kompleks kognitiv reabilitatsiya olgan, nazorat guruhi (n=18) - standart davolash olgan. 6 oylik dastur davomida kompyuterli kognitiv trening, nutq terapiyasi, o‘qish qobiliyatini rivojlantirish va oilaviy psixologik qo‘llab-quvvatlash amalga oshirildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, asosiy guruhda ishchi xotira ko‘rsatkichlari 12% (p<0.05), diqqat funksiyalari 18% (p<0.01), o‘qish qobiliyati 15% (p<0.05) yaxshilandi. Kompleks kognitiv reabilitatsiya DM bemorlarida kognitiv funksiyalarni yaxshilashda samarali usul ekanligi tasdiqlandi.