ACTIVE DIRECTORY ARXITEKTURASI - Habibjonova Guldofarid Murodjon qizi; Erkinov Shohjahon Sherali oʻgʻli; Ravshanov Amirshox Inoyatovich; Saidov Ozodbek Alisher o‘g‘li (Prospects for innovative technologies in science and education, 2026)
Ushbu maqolada Active Directory tizimining arxitekturasi, uning asosiy komponentlari hamda korporativ tarmoqlarda tutgan o‘rni batafsil tahlil qilinadi. Active Directory – bu markazlashtirilgan boshqaruv, autentifikatsiya va avtorizatsiya mexanizmlarini ta’minlovchi katalog xizmati bo‘lib, u Windows server muhitida keng qo‘llaniladi. Maqolada domen, o‘rmon (forest), daraxt (tree), tashkiliy birlik (OU), domen nazoratchisi (Domain Controller), global katalog (Global Catalog) kabi arxitektura elementlari yoritiladi.