DAVLAT TILINI ISH YURITISHDA QO‘LLASHNI TARTIBGA SOLUVCHI QONUN VA ME’YORIY HUJJATLAR - Dilnoza Oxunjonovna, Bobojonova (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Davlat tili – har bir mamlakatning madaniy, siyosiy va huquqiy tizimini shakllantiruvchi asosiy omillardan biridir. O‘zbekiston Respublikasi o‘zining mustaqillikka erishishi bilan o‘zbek tilini davlat tili sifatida qabul qildi va uni barcha sohalarda, jumladan, ish yuritishda keng qo‘llashni ta'minlashga qaratilgan qonun va me’yoriy hujjatlarni ishlab chiqdi. Davlat tilini ish yuritishda qo‘llashni tartibga soluvchi qonun va normativ hujjatlar, avvalo, til siyosatining asosiy tamoyillarini belgilash, rasmiy hujjatlarni tayyorlashda tilni aniq va samarali ishlatishni ta'minlash, shuningdek, davlat organlari va fuqarolar o‘rtasidagi huquqiy aloqalarni to‘g‘ri va tushunarli qilishni maqsad qiladi. Ushbu maqolada davlat tilini ish yuritishda qo‘llashni tartibga soluvchi qonunlar va me’yoriy hujjatlar, ularning mazmuni va amaldagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi.