UNCITRAL MODELI ASOSIDA XALQARO TIJORAT BITIMLARINING HUQUQIY TAHLILI: QIYOSIY YONDASHUV - Kubaeva Ismigul Farxod qizi (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Ushbu tezisda Birlashgan Millatlar Tashkiloti huzuridagi Xalqaro savdo huquqi bo‘yicha komissiya (UNCITRAL) tomonidan ishlab chiqilgan model hujjatlar, xususan, Xalqaro tovarlarni sotish bo‘yicha Vena konvensiyasi (CISG, 1980) va Xalqaro tijorat bitimlari bo‘yicha arbitrajga oid UNCITRAL modeli asosida xalqaro tijorat bitimlarining tuzilishiga doir huquqiy tahlil beriladi. O‘zbekiston Respublikasining fuqarolik qonunchiligi va tashqi iqtisodiy faoliyatni tartibga soluvchi qonunlari UNCITRAL modellari bilan qiyosiy o‘rganiladi. Shuningdek, tadqiqotda ushbu modellarni milliy tizimga implementatsiya qilishdagi muammolar, O‘zbekistonning JSTga a’zo bo‘lishi fonida huquqiy muvofiqlik va investitsiya xavfsizligi masalalari yoritiladi. Xulosa qismida O‘zbekiston qonunchiligini UNCITRAL standartlariga muvofiqlashtirish bo‘yicha takliflar ilgari suriladi.