TRANSFORMATORLARNING TUZILISHI VA ISHLASH PRINSIPI - Xamrayeva Dilshoda Bekmurotovna; Amanova Nargiza Fazliddinovna (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Ushbu maqolada transformatorlarning tuzilishi, asosiy tarkibiy qismlari va ularning funksiyalari batafsil tahlil qilinadi. Transformatorlarning ishlash prinsipi elektromagnit induksiya hodisasiga asoslangan bo‘lib, u elektr energiyasini bir kuchlanish darajasidan boshqasiga o‘zgartirishda keng qo‘llaniladi. Maqolada kuch transformatorlari, o‘lchov transformatorlari va ularning amaliy sohalardagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy transformatorlar dizaynidagi texnologik yangiliklar va samaradorlikni oshirishga qaratilgan innovatsion yondashuvlar ham ko‘rib chiqiladi. Transformatorlar elektr uzatish tizimining ajralmas qismi bo‘lib, energiya tejamkorligi va xavfsizlikni ta’minlashda muhim rol o‘ynaydi.