ISLOM SUGʻURTALASH TIZIMI TARIXI VA RIVOJLANISHI - Maxammadiyev Kamolliddn; Abdushukurov Doniyorbek (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
Ushbu maqola islom sugʻurtalash tizimi – Takafulning tarixiy evolyutsiyasi va rivojlanishini atroflicha tahlil qiladi. U Takafulning Shariat tamoyillariga, jumladan, garar (noaniqlik), maysir (qimor) va riba (sudxoʻrlik) kabi man etilgan unsurlardan holi boʻlishga asoslanganligini koʻrsatadi. Tadqiqot Takafulning qadimgi kooperativ amaliyotlardan zamonaviy operatsion modellargacha boʻlgan shakllanish jarayonini oʻrganadi, uning asosiy shartlari, tamoyillari va Shariatga muvofiqligini, shuningdek, Wakala va Mudaraba kabi amaliy modellarini muhokama qiladi. Maqola global Takaful bozorining hozirgi holatini, rivojlanish tendentsiyalarini, mintaqaviy farqlarni va duch kelayotgan muammolarni baholaydi. Yakunda, islom sugʻurtalash tizimining kelajakdagi istiqbollari va uning global moliyaviy landshaftdagi ahamiyati yoritiladi.