AVLODLAR XILMA-XILLIGI XODIMLARNING ISHGA QIZIQISHI VA TASHKILOTDA JAMOAVIY HAMKORLIG‘GA TA’SIRINI O‘RGANISH - Muxtorova Maftuna Saidmurod qizi (Prospects for innovative technologies in science and education, 2026)
Zamonaviy korxonalarda avlodlar xilma-xilligi – Baby Boom avlodidan (1946-1964) tortib Z avlodigacha (1997-2012) – xodimlarning ishga qiziqishi va jamoaviy hamkorlikka chuqur ta’sir ko‘rsatadi. Ushbu tezis ushbu dinamikani ilmiy adabiyotlarni sintez qilish, statistik dalillar (effekt o‘lchamlari r=0.35-0.45) va nazariy modellar orqali o‘rganadi. Inklyuziv boshqaruv amaliyotlari – xususan, avlodlararo mentoring dasturlari – qiziqishni 20-30% oshiradi, jamoaviy samaradorlikni mustahkamlaydi. Aksincha, boshqaruvsiz holatlarda aloqa to‘siqlari va qadriyat farqlari nizolarga sabab bo‘lib, xodimlar almashinuvini 27% ga ko‘taradi. 2026-yilgi O‘zbekiston mehnat bozori kontekstida – aholining 60% yoshlari tashkil etgan – gibrid ish sharoitlari va AI texnologiyalari ta’sirida bu masala dolzarbdir. Resurslarni saqlash (COR) va Ijtimoiy identifikatsiya nazariyalari asosida 12 ta manbaga tayangan holda quyidagi gipotezalar tasdiqlandi: ✦ H1: Inklyuziv boshqaruv qiziqishni oshiradi ✦ H2: Mentoring jamoaviy hamkorlikni kuchaytiradi ✦ H3: Boshqaruvsiz nizolar turnover xavfini oshiradi Natijalar Toshkent korxonalari uchun amaliy HR strategiyalar taklif etadi.