MAMLAKATNING TURLI HUDUDLARIDA ISH YURITISHDA DAVLAT TILINING O‘ZIGA XOS QO‘LLANISHI - Dilnoza Oxunjonovna, Bobojonova (Prospects for innovative technologies in science and education, 2025)
O‘zbekiston Respublikasining davlat tili sifatida o‘zbek tilining qo‘llanishi, mustaqillikdan keyin ko‘plab yirik islohotlar va o‘zgarishlarga sabab bo‘ldi. Davlat tili, mamlakatning barcha hududlarida, shu jumladan, ish yuritish jarayonlarida ham muhim o‘rin tutadi. Biroq, turli hududlarda davlat tilining qo‘llanishida ba’zi farqlar mavjud. Bu farqlar, o‘zbek tilining turli dialektlari, boshqa tillarda yashovchi aholi sonining ko‘pligi va hududlarning iqtisodiy va madaniy xususiyatlariga bog‘liq. Ushbu maqolada, mamlakatning turli hududlarida davlat tilining o‘ziga xos qo‘llanishi va bu jarayonning ish yuritish tizimiga ta’siri tahlil qilinadi.