KARYER ATMOSFERASIDAGI ZARARLI GAZLARLARNI NEYTRALIZATSIYALASH CHORA TADBIRLARI. - F.R. Usmonov (Recent scientific discoveries and methodological research, 2025)
Mazkur maqolada ochiq usulda kon qazib olish (karyerlar) jarayonida atmosferaga ajraladigan zararli gazlar va ularni zararsizlantirish usullari haqida batafsil ma’lumot berilgan. Uglerod oksidi, azot oksidlari, aldegidlar, oltingugurt gazi kabi zararli gazlarning fizikaviy va kimyoviy xususiyatlari tahlil qilingan. Ushbu gazlarni tozalashda qo‘llaniladigan sorbsion (absorbsion va adsorbsion), katalitik, termik va aralash usullarning ishlash mexanizmi yoritilgan. Shuningdek, aspiratsion tizimlar, tabiiy va sun’iy shamollatish vositalari yordamida zararli aralashmalarni karyerdan chiqarish usullari ko‘rib chiqilgan. Ish joylarida qulay mikroiqlim yaratishning texnik yechimlari – konditsionerlar va ularning vazifalari haqida ham to‘xtalib o‘tilgan.