KARYERLARDA BURG‘ILAB – PORTLATISH ISHLARIDA ATMOSFERA CHANGLANISHINI KAMAYTIRISH MEXANIZMLARI. - F.R. Usmonov (Science, education, innovation: modern tasks and prospects, 2025)
Maqolada karyer sharoitida portlatish skvajinalarini burg‘ilash jarayonida yuzaga keladigan changni kamaytirish va bostirish usullari tahlil qilinadi. Mexanik burg‘ilash usullarida, xususan, sharoshkali va zarba-aylanma stanoklarda qo‘llaniladigan changga qarshi kurash usullari – ho‘l chang bostirish, havo-suv aralashmalari, chang tutish qurilmalari (siklon, filtr, yengsimon filtrlar) va ko‘p bosqichli tizimlar haqida batafsil ma’lumot beriladi. Burg‘ilash jarayonida changning havo tarkibidagi konsentratsiyasini kamaytirishga qaratilgan texnologiyalar samaradorligi amaliy misollar va jadval asosida ko‘rsatib o‘tilgan. Shuningdek, havo tarkibini tozalash uchun ishlatiladigan filtrlar konstruksiyasi va ularning ishlash prinsiplari yoritilgan.