INFOKOMMUNIKATSIYA TARMOQLARIDA TRAFIKNI BOSHQARISH TIZIMINI TAHLIL QILISH VA ISHLAB CHIQISH. - Joldasova Ferida Ikramovna; Abdiraxmonov Rustam Pattoxivich (Science, education, innovation: modern tasks and prospects, 2025)
Ushbu tezisda infokommunikatsiya tarmoqlarida trafikni boshqarish tizimlarini tahlil qilish va samaradorlikni oshiruvchi yangi tizimni ishlab chiqish masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotda zamonaviy tarmoqlarda trafikni boshqarishning dolzarb ahamiyati asoslanib, hozirgi amaliyotda qo‘llanilayotgan QoS, Load Balancing va boshqa usullar tahlil qilingan. Mavjud usullarning afzalliklari aniqlanib, ularni yaxshilash uchun sun’iy intellekt va mashinaviy o‘rganish algoritmlaridan foydalanishga asoslangan yangi yondashuv taklif etiladi. Yangi tizim real vaqt rejimida trafik oqimlarini optimallashtirish va tarmoq yuklanishini boshqarishga qaratilgan bo‘lib, tadqiqot davomida u sinovdan o‘tkazilgan va amaliy samaradorligi tasdiqlangan. Tezisda yangi tizimning amaliyotdagi qo‘llanilishi, uning afzalliklari va kelajakdagi rivojlantirish yo‘nalishlari bo‘yicha xulosalar va tavsiyalar berilgan.