O‘ZBEKISTONDA QO‘YLARNING ICHAK SESTODLARI BILAN ZARARLANISHI: EPIZOOTOLOGIK TAHLIL VA DIAGNOSTIKA USULLARI - Esimbetov Adilbay Tlepovich; Avezimbetov Shavkat; Bauaddinov Kamaladdin Karamaddinovich (The latest pedagogical and psychological innovations in education, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston sharoitida qo‘ylarning ichak sestodlari qo‘zg‘atadigan moniezioz, tizaniezioz va avitellinioz kasalliklarining tarqalishi o‘rganilgan. Tadqiqotlar Samarqand viloyatining turli iqlim-geografik zonalarida o‘tkazilib, qo‘ylarning yoshiga qarab invaziya ekstensivligi va intensivligi tahlil qilingan. Monieziozga chalingan qo‘zilarning yosh guruhlari bo‘yicha zararlanish dinamikasi ko‘rsatilib, M. expansa ning epizootologik ustunligi aniqlangan. Gelmintokoprologik tekshiruvlar va Fyulliborn usuli yordamida diagnostika natijalari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari ushbu kasalliklarning oldini olish va davolash strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.