OLIY TA’LIM MUASSASALARIDA KADRLARNI TANLASH VA SARALASH MEXANIZMLARINING SAMARADORLIGINI TAHLIL QILISH VA UNING TA’LIM SIFATIGA TA’SIRI - Ibragimova Sevara Kabildjanovna (The latest pedagogical and psychological innovations in education, 2025)
Mazkur ilmiy maqolada oliy ta’lim muassasalarida kadrlarni tanlash va saralash mexanizmlarining samaradorligi va uning ta’lim sifatiga ta’siri huquqiy asoslari tahlil qilinadi. Oliy ta’lim tizimida kadrlar salohiyati va malakali mutaxassislar tayyorlash muhim ahamiyatga ega. Shu nuqtai nazardan, kadrlarni tanlash jarayoni va uni nazorat qilish tizimining huquqiy asoslari tizim samaradorligini oshirishda qanday muhim o‘rin tutishini o‘rganish muhimdir. Maqolada, kadrlar tanlovi va saralashdagi huquqiy me’yorlar, tegishli normativ-huquqiy hujjatlar, universitetlarning ichki nizomlari, me’yoriy hujjatlar hamda jahon tajribalariga asoslanib amalga oshirilgan tahlillar keltiriladi. Tanlov mexanizmlarining samarali ishlashi, shaffoflik, adolatli mezonlar va elektron tizimlarning joriy etilishi ta’lim sifatiga qanday ta’sir qilishi haqida chuqur tahlillar mavjud. Maqola yakunida oliy ta’lim muassasalarida kadrlarni tanlash va saralash mexanizmlarini takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.