SHAXSNING MUSTAQIL FIKRLASH QOBILIYATIDA TA’LIMNING O‘RNI MAVZUSIDAGI MULOHAZALARI - Sherova Saboxat Polonnazarovna (The latest pedagogical and psychological innovations in education, 2025)
Zamonaviy davrda jamiyatning intellektual rivoji, innovatsion fikrlar va yangilik yaratishga bo‘lgan ehtiyoj shaxsning mustaqil fikrlashi bilan chambarchas bog‘liqdir. Mustaqil fikrlash — bu ma’lumotni tanqidiy tahlil qilish, muqobil yechimlarni izlash, o‘z pozitsiyasini shakllantirish va uni asoslab bera olish qobiliyatidir. Ushbu sifatning shakllanishida ta’lim tizimi — ayniqsa maktab, kollej va oliy ta’lim muassasalaridagi pedagogik jarayon hal qiluvchi o‘rin tutadi. Chunki ta’lim shaxsning bilim olishgina emas, balki fikrlash madaniyatini shakllantirish, ijodiy va tanqidiy yondashuvni rivojlantirish vazifasini ham bajaradi.