MOYCHECHAK (MATRICARIA CHAMOMILLA L.) O‘SIMLIGINING KIMYOVIY TARKIBI - Аsqаrоv Ibrоhim Rаhmоnоvich; Xasanova Diloromxon To’ychiyevna; Hamidova Davlatxon Po’latjon qizi (The latest pedagogical and psychological innovations in education, 2025)
Moychechak (Matricaria chamomilla L.)- Asteraceae (Qoziguldosh lilar) oilasiga mansub, xalq tabobati va zamonaviy fitofarmakologiyada keng qo‘llaniladigan eng muhim dorivor o‘simliklardan biridir. Ushbu o‘simlikning yuqori biologik faolligi uning murakkab kimyoviy tarkibi bilan bevosita bog‘liq bo‘lib, efir moylari, seskviterpen laktonlar, flavonoidlar, kumarinlar, terpenoidlar, polisaxaridlar, fenol birikmalar hamda organik kislotalarning boy majmuasi bilan tavsiflanadi.