MATEMATIK TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHDA MASALALAR YECHISHNING ROLI - Tilavoldiyeva Munojatxon Xakimovna (The latest pedagogical and psychological innovations in education, 2025)
Ushbu maqolada matematik tafakkurni shakllantirish va rivojlantirishda masalalar yechishning didaktik hamda metodik ahamiyati tahlil qilinadi. Masalalar yechish orqali o‘quvchilarda mantiqiy fikrlash, muammoli vaziyatlarga ijodiy yondashuv, tahliliy va abstrakt tafakkur kabi muhim intellektual ko‘nikmalar rivojlanadi. Turli turdagi masalalar – oddiy amaliy, mantiqiy, grafik, hayotiy va ijodiy masalalar orqali tafakkurning har xil shakllarini faollashtirish mumkinligi asoslab beriladi. Shuningdek, dars jarayonida masalalarni samarali qo‘llash, ularni tanlash va yechish jarayonini to‘g‘ri tashkil etish bo‘yicha uslubiy tavsiyalar keltiriladi. Maqolada matematik tafakkurni rivojlantirishda muhim vosita sifatida masalalar yechishning pedagogik ahamiyati ilmiy-nazariy va amaliy asosda yoritilgan.