ANDROID OPERATSION TIZIMIDAGI MAVJUD TAHDIDLAR VA ZAIFLIKLAR - Ramazonova Madina Shavkatovna; Xayriddinov Shaxboz Shavkatovich; Oripov Asilbek Baxtiyor o‘g‘li; Ismoilov Fayozbek Nodirbek oʻgʻli (The latest pedagogical and psychological innovations in education, 2026)
Ushbu maqolada Android operatsion tizimidagi mobil ilovalarga xos bo‘lgan asosiy tahdidlar va zaifliklar tahlil qilinadi. Statistik ma’lumotlar asosida Android va iOS platformalarida aniqlangan yuqori xavfli zaifliklar, ularning kelib chiqish sabablari hamda hujumchilar tomonidan foydalanish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Mijoz va server tomonidagi zaifliklar, xavfsiz ma’lumotlarni saqlash, autentifikatsiya mexanizmlaridagi kamchiliklar va zararli dasturlar tahdidi yoritilgan. Shuningdek, Android operatsion tizimida xavfsizlikni ta’minlash usullari, jumladan shifrlash texnologiyalari, Application Sandbox, SELinux, tasdiqlangan yuklash (Verified Boot) va kriptografik mexanizmlar tahlil qilinadi. Maqola mobil ilovalar xavfsizligini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berish bilan yakunlanadi.