SUD HOKIMIYATIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNI JORIY ETISHNING NAZARIY-HUQUQIY VA AMALIY JIHATLARI - Xaydarqulov Javohir Bahodir o‘g‘li (The latest news and research in education, 2026)
Mazkur tezisda sud hokimiyatida raqamli texnologiyalarni joriy etishning nazariy-huquqiy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Sud tizimini raqamlashtirishning huquqiy asoslari, elektron sud ish yurituvi, videokonferensaloqa orqali sud majlislarini o‘tkazish, elektron dalillar instituti hamda sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanish masalalari yoritilgan. Shuningdek, sud tizimini raqamlashtirish jarayonida yuzaga kelayotgan muammolar, jumladan axborot xavfsizligi, shaxsiy ma’lumotlarni himoya qilish, raqamli tengsizlik va kadrlar salohiyati bilan bog‘liq masalalar ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijasida sud hokimiyatini raqamlashtirish odil sudlov samaradorligini oshirish, sud jarayonlarining shaffofligini ta’minlash va fuqarolarning sudga murojaat qilish imkoniyatlarini kengaytirishga xizmat qilishi asoslab berilgan.