BOSHLANG‘ICH DARAJADAGI DASTURLASH KURSLARI UCHUN CHATBOT ASOSIDAGI INTERAKTIV YORDAMCHI TIZIM YARATISH. - Murodova Zarina Rashidovna; Mirzayev Karim Komilovich (The latest news and research in education, 2025)
Ushbu maqolada boshlang‘ich darajadagi dasturlashni o‘rgatishda chatbot texnologiyalaridan foydalanish orqali interaktiv va shaxsiylashtirilgan ta’lim muhitini shakllantirish imkoniyatlari tadqiq qilinadi. An’anaviy va statik o‘qitish uslublaridan farqli ravishda, chatbot asosidagi tizimlar o‘quvchiga istalgan vaqtda o‘z savollariga javob olish, mashqlarni bajarish, kod yozishni mashq qilish va real vaqt rejimida xatolarni tahlil qilish imkonini beradi. Tadqiqot doirasida Python dasturlash tili asosida Telegram chatbot platformasi uchun interaktiv o‘quv yordamchisi prototipi ishlab chiqildi. Ushbu tizim foydalanuvchining javoblariga qarab mos savollarni taklif qilish, oddiy kod misollarini ko‘rsatish va boshlang‘ich algoritmik tushunchalarni mustahkamlashga yo‘naltirilgan. Maqolada chatbot platformalarining texnik imkoniyatlari, ularning pedagogik ahamiyati va o‘quv jarayoniga integratsiyasi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari chatbot yordamida ta’lim samaradorligini oshirish, talabalar faolligini kuchaytirish va o‘qituvchining yukini kamaytirishga xizmat qilishi mumkinligini ko‘rsatadi.