MARKAZIY OSIYODA CHEGARA XAVFSIZLIGI TIZIMINING TARIXIY SHAKLLANISHI (1880–1990 YILLAR) - Avliyoqulov Isroil (The latest news and research in education, 2025)
Ushbu maqola Markaziy Osiyoda chegara xavfsizligi tizimining shakllanishi, evolyutsiyasi va modernizatsiya bosqichlarini 1880–1990 yillar kesimida tahlil qiladi. Maqolada Rossiya imperiyasi davridan boshlab Sovet Ittifoqi davriga qadar bo‘lgan chegara siyosati, harbiy-inshootlar, nazorat tizimlari va hududiy xavfsizlik tamoyillari qo‘llab-quvvatlangan. Tadqiqot arxiv manbalari, tarixiy adabiyotlar hamda zamonaviy talqinlar asosida amalga oshirilgan.