O‘TKIR REVMATIK ISITMANI DAVOLASHDA IMMUNOSUPRESSIV TERAPIYANING AHAMIYATI - Mo‘minov Jahongir Zokirjon o’g’li (The latest news and research in education, 2025)
O‘tkir revmatik isitma (ORI) – bu A guruhi beta-gemolitik streptokokk (AGBHS) infeksiyasiga javoban rivojlanadigan, asosan yurak, bo‘g‘imlar, markaziy asab tizimi va terini zararlovchi autoimmun kasallikdir. Kasallikning asosiy xavfi, yurakning chandiq o‘zgarishlari natijasida rivojlanadigan revmatik yurak kasalligidir (RYK) bo‘lib, bu butun hayot davomida davolanishni talab qiladi yoki erta o‘limga olib kelishi mumkin. ORI patogenezida immun tizimining buzilishi markaziy o‘rinni egallaydi, shuning uchun uning davolashda immunosupressiv terapiyaning ahamiyati juda katta.